Programmatekst

Ensemble Les Fêtes Galantes werkt in dit programma rond de ‘Fêtes Galantes’, een dichtbundel van Verlaine. Deze bundel bevat 22 gedichten, waarvan er reeds zes door Claude Debussy op muziek werden gezet.

De overige 16 teksten werden toegewezen aan vier representatieve Vlaamse componisten die hun eigen, unieke stem aan de gedichten geven, waardoor deze muzikaal tot leven komen. Niemand minder dan Frank Nuyts, Jan Van der Roost, Jef Neve en Wouter Lenaerts delen hiervoor hun inspiratie met de wereld.

De teksten en de muziek getuigen van een bepaalde tijdsgeest die zich ook in de schilderkunst heeft gemanifesteerd. Om het publiek een totaalbeleving te bezorgen van tekst, muziek en beeld neemt Kurt Van Eeghem de edele rol van verteller op zich. Hij gidst met veel elan door de unieke schilderijen van de Fêtes Galantes, het turbulente leven van dichter Verlaine, en hij legt uiteraard de link naar de muziek.

Het wordt een unieke samenwerking tussen vier Vlaamse componisten, drie musici en verteller!


Biografie

Sprankelende harpklanken, de warme zang van cellotonen en een menselijke stem die alle emoties kan vertolken, dat is Les Fêtes Galantes.

De drie musici gaan op zoek naar pareltjes uit de muziekliteratuur en naar bijzondere verhalen om enkele intrigerende concertprogramma's samen te stellen. De unieke combinatie van hun instrumenten vormt de basis voor het ontdekken van een verrassend repertoire.

'Les Fêtes Galantes' verwijst naar de 18de eeuwse exclusieve huiskamerfeesten die door de High Society, ver van alle bemoeienissen van kerk of koningshuis, werden georganiseerd. Deze onconventionele sfeer van toen wil het ensemble vertalen naar een hedendaags kader.PRAKTISCH

Datum:

Zondag 11 december 2016, om 11u

Locatie:

Zaal 7, Cogels Osylei 73, Berchem

Programma

Claude Debussy - Les Ingénus

Wouter Lenaerts - Pantomine / Colombine / Dans la Grotte

Claude Debussy - Le Faune

Frank Nuyts - Cythère / A Clymène / L’Amour par Terre

Claude Debussy - Fantoches

Jan Van der Roost - En Bateau / Sur l’Herbe

Jef Neve - A la Promenade

Uitvoerders:

Ensemble Les Fêtes Galantes

Leen Van der Roost, harp

Emilie De Voght, sopraan

Elke Wynants, cello

Kurt Van Eeghem, verteller

Tickets:

12 euro / 65+: 10 euro / -26: 6 euro

Tickets inclusief drankje na het concert!

Te bestellen via 03/286.88.20

of via www.ccberchem.be of aan de kassa